Tips från tandläkare – allt du behöver veta om vanliga tandproblem

Det är vanligt att få tandproblem någon gång i livet. Grunden för en god munhälsa är att regelbundet rengöra sina tänder och tänka efter en extra gång på vad man äter. Det finns många olika tips från tandläkare som kan minska risken för att drabbas av olika tandproblem. Här listar vi några exempel på problem och hur de kan förebyggas:

Minska risken för en död tand – tips från tandläkare

En död tand beror främst på två olika saker, den ena är olyckor som kan vara svåra att undvika om den väl är framme. Det kan till exempel vara att du får ett hårt slag på tanden vilket kan leda till en inflammation och i värsta fall till att tanden dör. Den andra orsaken är lättare att förebygga då den beror på karies. Här kommer två tips från tandläkare på hur du förebygger karies genom att sköta om dina tänder.

  • Borsta tänderna – Det kan låta som en självklarhet men det vanligt att få onda vanor även när det kommer till att borsta tänder. Borsta tänderna två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Borsta även noggrant varje tand, minst två minuter ska en tandborstning vara för optimal rengöring av tänderna.
  • Använd tandtråd och munskölj – efter att du ätit använd tandtråd för att få bort matrester mellan tänder, att komplettera sin tandborstning på kvällskvisten med munskölj hjälper även det till att minska risken för döda tänder. Tänk på att överdrivet användande av flour kan ge upphov till tandfluoros. En slags missfärgning som ger vita fläckar på tänderna.

Minska risken för ilande tänder – tips från tandläkare

Ilande tänder är även det ett vanligt förekommande problem som många drabbas av. Orsaker till varför ilningarna uppstår varierar från person till person men det är inte ovanligt att det beror på kariesangrepp i tänderna, du kanske har blekt tänderna, har frätskador på tänderna eller har någon slags skada i tandköttet. Här kommer två tips från tandläkare på hur du kan undvika ilningar i tänderna:

  • Använd en mjuk tandborste och tandkräm med kaliumnitrat – Kaliumet i tandkrämen lägger sig som en skyddande hinna på tänderna mot ilningar. Tänk på att inte använda tandkräm med blekningsmedel i då det kan förvärra situationen ytterligare. En mjuk tandborste kan motverka att skador på tandköttet uppstår.
  • Minska intaget av sura drycker – Juice, läsk och energidryck är riktiga bovar när det kommer till ilningar då de fräter på tänderna.

Det finns såklart många andra tips från tandläkare som kan hjälpa dig till en bättre munhälsa. Till exempel att minska på alkohol, rökning och andra tobaksprodukter samt minska på kaffedrickande för att undvika missfärgade tänker.

Har du tagit till dig av de tips som presenteras här men ändå inte upplever en minskning av problemet så bör du ta kontakt med din tandläkare och undersöka saken närmare.